tips bij keuze frituurolie

03
dec

Hoe kies je de juiste frituurolie?

Frituurolie is van essentieel belang om tot een goed frietje te komen. Er zijn vele soorten te koop en elke vertegenwoordiger zegt dat hij het beste product heeft. En vaak zeggen ze veelal hetzelfde. De olie ruikt niet, gaat langer mee en bakt krokant af. Maar hoe zit het nu echt? Hierbij enkele tips om tot een goede olie te komen.

Check 1: Met welke plantaardige olie(n) is de frituurolie opgebouwd?

Het is belangrijk welke plantaardige oliën er gebruikt worden in de frituurolie die je aangeboden krijgt. Dat kan bestaan uit palmolie, sojaolie, raapolie, zonnebloemolie of arachideolie. Het is niet altijd makkelijk om dit te achterhalen, want veel leveranciers zijn hier niet transparant in. Vraag er altijd naar!
Van sojaolie en raapolie is bekend dat ze niet zo hittebestendig zijn. Deze oliën zijn snel stuk bij verhitting. Het duurt ook langer voordat de frieten dichtschroeien, waardoor er meer olie opgenomen wordt door de frieten. Palmolie is van zichzelf vast van vorm en rijk aan verzadigde vetzuren. Die vetzuren zijn ongezonder voor ons lichaam omdat ze moeilijker verbrand worden. Arachideolie is sterk en hittebestendig, maar bevat wel allergenen waar lang niet iedereen tegen kan.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.

Check 2: Wat is de vetzuursamenstelling?

De vetzuursamenstelling zegt veel over de frituurolie. We onderscheiden transvetzuren, verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
Transvetzuren zijn door het voedingscentrum en overheidscampagnes in de ban gedaan. Dierlijk vet zoals rundervet of varkensvet bevatten bijvoorbeeld veel transvetzuren. Ons lichaam heeft er grote moeite mee om deze vetzuren te verbranden. Daarom zien we tegenwoordig veel frituurolie met een percentage transvet onder de 2%. Dit wijst erop dat we met 100% plantaardige olie te maken hebben. Verzadigde vetzuren hebben ook geen goed imago. Ook deze vetzuren worden gemakkelijk opgeslagen in ons lichaam. Palmvet (de vaste vorm van frituurvet) is rijk aan verzadigde vetzuren.
Frituurolie die rijk is aan onverzadigde vetzuren is beter voor onze gezondheid. Deze frituurolie valt daarom onder de campagne Verantwoord Frituren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn veel stabieler dan meervoudig onverzadigde vetzuren. Bij verhitting blijft frituurolie met een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren dus zeer lang goed. De vetzuursamenstelling is in bijna alle gevallen te vinden op de verpakking en anders opvraagbaar bij de leverancier.

Check 3: Controleer de TPM waarde van de olie

Wanneer je nieuwe frituurolie in de pan doet is het raadzaam om met een frituuroliemeter de TPM waardes te meten. Bij nieuwe frituurolie is de TPM waarde nog zeer laag, Bij een TPM waarde tussen 6% en 20% is de frituurolie op z’n best. Boven de 20% TPM kun je de olie nog gebruiken voor de snackpan. Wanneer de TPM waarde 24% is moet de olie vervangen worden. De kwaliteit van frituurolie wordt zichtbaar in de oliemetingen. Wanneer de TPM waardes snel stijgen heb je met minder krachtige plantaardige olie te maken. Bij een frituurolie, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zal het veel langer duren voordat de waarden van +24% zijn bereikt.
Op deze manier heb je een objectief beeld bij de houdbaarheid van je olie. Hierdoor ververs je niet te snel en voorkom je dat je te lang frituurt in onfrisse olie.

TPM waardes

Ons advies:

Voor onze klanten adviseren wij uiteraard de beste frituurolie. Dit is een olie van de beste plantaardige olie, de beste vetzuursamenstelling en een olie die het verschil maakt wanneer je de TPM waardes meet. Hiervoor hebben wij de SUMMUM frituurolie Extra geselecteerd. Een frituurolie die is opgebouwd uit duurzame zonnebloemolie met maar liefst 75% enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Wil je deze olie eens proberen? Neem contact met ons op.

frituurolie1

Deze olie direct bestellen