Zoete aardappelfriet

probeer het eens...
15
sep

Zoete aardappelfriet. Populair in de horeca

Ze winnen steeds meer aan populariteit, zoete aardappels. Niet voor niks, want ze zijn gezond en ontzettend lekker. Al moet je er van houden, er is ook publiek waar de zoete aardappel het niet wint van de klassieke aardappel. In de horeca zien we het gebruik van de zoete aardappel toenemen, uiteraard in de vorm van friet. Dat komt vooral door de aandacht voor gezonde voeding. We zien deze trend overigens vooral in de steden toenemen. In andere regio’s geldt nog altijd wat betreft friet: wat de boer niet kent vreet-ie niet.

Wist je dat een zoete aardappel niet eens familie is van de gewone aardappel, en als groente gezien wordt? Daarom is-ie een stuk gezonder. Een zoete aardappel heeft ontelbaar veel gezondheidsvoordelen. De bataat, zoals de zoete aardappel ook wel genoemd wordt, heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en zit vol met bijvoorbeeld vitamine B6, wat goed voor je hart is. Verder bevat-ie fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E.

Verschil tussen zoete en normale frietaardappels

Zoete aardappels zijn een gezonde groente met goede eigenschappen. Maar is de zoete aardappel ook echt gezonder dan een normale aardappel? Als we alleen de voedingswaardes van de zoete en normale aardappel met elkaar vergelijken, zijn de verschillen minimaal. Vooral de hoeveelheid koolhydraten is bijna hetzelfde. In beide zit ongeveer 20 gram. Waarom heeft zoete aardappel dan voor menig één toch de voorkeur boven een normale pieper?

Dat komt vooral omdat er bijna 2 keer zoveel voedingsvezels in zoete aardappel zit. Hierdoor worden de koolhydraten in een zoete aardappel veel trager verwerkt. De energie in een normale aardappel komt dus veel sneller in ons bloed en dat zorgt voor bloedsuikerpieken. Maar er zijn nog meer verschillen in het voordeel van de zoete aardappel.

Beiden zijn een goede bron van vitamine C, maar de zoete aardappel levert ook heel veel bètacaroteen wat ons lichaam omzet naar vitamine A. En dat is een belangrijke vitamine.

Zoete aardappels bevatten veel meer antioxidanten dan normale aardappels. Antioxidanten beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en kanker. De energie in zoete aardappels wordt langzaam opgenomen in ons lichaam. Hierdoor blijft onze bloedsuikerspiegel constant.

Zoete aardappel frituren

Het frituren van zoete aardappels kan dan misschien afbreuk doen aan de gezondheidsaspecten, het is wel ontzettend lekker. En als je dan een keer aan de frituur wilt en een gezonde keuze wil maken, dan kun je altijd nog beter voor een frietje van zoete aardappels kiezen.

Het frituren werkt in veel opzichten hetzelfde als met gewone aardappels. Alleen is de smaak en ‘bite’ totaal anders, niet te vergelijken zelfs.

Hierbij enkele tips voor tijdens het frituren

  • Reken met ongeveer 2 zoete aardappelen per persoon, dat is ruim voldoende.
  • Was de zoete aardappels goed af en zorg dat ze zo droog mogelijk de frituur in gaan.
  • Laat de schil aan de aardappels zitten, dat zorgt voor knapperige frietjes
  • Gebruik frituurolie op basis van zonnebloemolie en geen soja-olie, raapolie, etc.
  • Frituur de frieten in 6 – 8 minuten op een temperatuur van 180 graden.
  • Laat de frieten na het frituren goed uitlekken
  • Serveer de zoete aardappelfriet bijvoorbeeld met een yoghurtdip, uit te breiden met verschillende kruiden.

Zoete aardappels uitproberen?

Wil je eens werken met zoete aardappels om je frietassortiment uit te breiden? Wij bieden je gratis een proefpakket aan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hartelijke groet,

Meesters van de Friet