Frietje Stoofvlees

Heerlijk voor in de herfst en winter.
11
okt

Herfsttopper: FRIETJE STOOFVLEES

Het wordt weer kouder in ons landje. En dan kunnen we weer teruggrijpen op een oer-Hollandse topper: Frietje stoofvlees. Hoe ambachtelijk wil je het hebben? Een vers frietje is op zichzelf al heerlijk, maar met zelfgemaakt stoofvlees maak je het helemaal verrukkelijk. Voor deze combinatie rekenen je klanten graag € 5,- per portie met je af. Zeker een aanrader om in je ambachtelijke assortiment toe te voegen, mocht je deze nog niet op het menu hebben staan.

Maar hoe maak je stoofvlees? Probeer het zelf eens en verras jezelf en je klanten!

Benodigdheden
 • Stoofpan
 • Snijplank
 • Scherp mes
Ingrediënten
 • 750 gr runderlappen, in blokken
 • bloem, versgemalen peper en zout
 • 75 gr boter
 • 500 gr uien, grofgesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 4 laurierblaadjes
 • 4 kruidnagels
 • 2 el grove mosterd
 • 3 dl rode wijn, bv Merlot
 • 7 dl runderbouillon van 2 blokjes
 • 2 plakken ontbijtkoek, in blokjes gesneden
 • Fijngesneden peterselie (ca 2 el)
 • Fijngesneden rozemarijn (ca 2 el)
 • 4 el appelstroop
Bereidingswijze

Haal het vlees een half uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Kruid het vlees royaal met peper en zout en haal het door de bloem, laat eventjes rusten. Smelt de boter en bak het vlees rondom bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak een paar minuten mee, tot ze zacht en glazig zijn. Voeg dan de mosterd toe samen met de laurier en kruidnagels en laat even meebakken en blus af met de wijn en de bouillon. Breng dit tegen de kook en laat op een laag vuurtje ca 3 uur sudderen. Roer het geheel regelmatig door om aanzetten te voorkomen, dat is zonde van de smaak. Strooi er de ontbijtkoek over en meng onder de stoofsaus, laat het er in oplossen. Meng een kwartier voor het einde van de stooftijd de vers gesneden kruiden erdoor samen met de appelstroop, roer het goed door en serveer de pan dampend warm op tafel, eet smakelijk!