Opslag frietaardappels

Hoe doe je het goed?
19
jun

Zweten, verkleuren, spruiten. Hoe hou je frietaardappels goed?

Met frietaardappels zitten we in een moeilijke periode. We bevinden ons in de laatste maanden van het seizoen voor de nieuwe oogst. Dat betekent dat de huidige lichting frietaardappels al vanaf najaar 2017 opgeslagen liggen bij de boer. Onze boeren dragen maximale zorg aan de juiste opslag van de aardappels, waarin nu het verschil blijkt bij levering. Wat is het geheim achter de optimale frietaardappel, ook in deze tijd van het jaar?

Als horeca-ondernemer moet je, zeker in deze tijd van het jaar, bijzonder zorgvuldig omgaan met je aardappelvoorraad. Te koud opslaan betekent versuikeren. Te licht opslaan zorgt voor verkleuring van de aardappels. En te warm betekent zweten of spruiten. De aardappels worden dan vochtig en snel zacht, waarna rotte plekken kunnen volgen. Niet fijn voor jou en nog minder voor je klanten. Hierbij geven we enkele tips voor de juiste opslag van frietaardappels.

  • Temperatuur: Bewaar je frietaardappels ten allen tijde koel. Bij de boer worden aardappels gemiddeld op 7 graden opgeslagen, deze temperatuur zijn ze dus maanden gewend. In de horeca is het echter niet te doen om ze in deze tijd van het jaar op die temperatuur op te slaan. Kouder dan 7 graden is ook niet bevorderlijk voor de aardappel, dus leg ze niet in je koelcel. Zorg er in ieder geval voor dat je aardappels in een ruimte onder de 20 graden opgeslagen zijn. Is er veel temperatuurverschil in je opslagruimte? Bewaak dan de temperatuur door bijvoorbeeld een thermometer op te hangen. Die helpt je herinneren.
  • Ventilatie: Zorg ervoor dat je aardappels kunnen ademen. Een netzak is een goede verpakking voor een aardappel, maar haal zeker de verpakking weg die is gebruikt voor het vervoer. Zorg er daarnaast voor dat de aardappels vrij liggen van andere objecten. Lucht en ventilatie is essentieel voor een goede conditie van de aardappels. Maar tocht of wind moet natuurlijk weer voorkomen worden. Dan drogen de bonken uit.
  • Voorkom licht: Creëer zelf een donkere ruimte voor de aardappels. Het mooiste is wanneer de ruimte van zichzelf donker is. Plak ramen eventueel af. Je kunt de aardappels ook afdekken door kleden te gebruiken, mits de aardappels daaronder goed kunnen ademen. Of wat dacht je van een vrieskist? Uiteraard niet aanzetten, maar als deze in een koele ruimte staat liggen de aardappels er goed bij.
  • Voorkom vocht: Ook vocht is funest voor de frietaardappel, zeker in combinatie met warmte. Maar vocht op zichzelf is ook al zorgwekkend. Ook hiervoor is een meter te installeren. Soms kan het nodig zijn om je opslagruimte beter te isoleren of een vochtvreter aan te brengen.
  • Verwerking: Verwerk de aardappels snel. In deze tijd van het jaar, zeker met warmere periodes is het belangrijk dat je aardappels snel verwerkt. Koop dus niet te groot in of bak de friet alvast voor waar mogelijk.

Bij aardappels van Meesters van de Friet mag je er op vertrouwen dat je het jaar rond de beste kwaliteit oogst. Onze boeren conditioneren de aardappels uiterst zorgvuldig. Als jij dat nou ook doet, kan het niet misgaan.

Vanaf augustus rekenen we op de nieuwe oogst, eerst uit het buitenland. Vanaf september komen de verse bonken van Hollandse bodem.

Aan deze frietblog werkte mee:

Aardappelgroothandel Greydanus en De Goey koot