MEI: FRIETHUYS VENLO (LMB)

Ik ben Danny, eigenaar van Friethuys Venlo, Limburg.

Hoe lang ben je horecaondernemer en waarom heb je daarvoor gekozen?  

Ik ben ongeveer 16 jaar actief als ondernemer, het heeft mij altijd geboeid om een eigen zaak te runnen. Als ondernemer is alles wat je verdient voor jou en anders gaat er veel van het geld naar “de baas”. Daarbij ben ik ook goed met cijfers en heel gedreven, ik weet wat ik wil en daar ga ik ook voor. De friet moet gewoon goed zijn, van hoge kwaliteit. Als dat in orde is, komen de klanten vanzelf. Dit gaat al jaren goed.

 Wat is het verhaal van jouw friethuis?

Ontstaan
Het friethuis was eerst van mijn ouders, ze zijn gestopt dus toen heb ik de zaak overgenomen. Toen mijn ouders nog in de zaak stonden verkochten wij “normale” friet, dat verliep stabiel. Hier miste de stijgende lijn. De zaak heb ik samen met mijn vrouw overgenomen, verder hebben we ook een zaak in Hout-Blerick.

Ontwikkelingen
Mijn ouders verkochten dus “normale” frieten, maar de overstap naar ambachtelijk friet vond ik in eerste instantie wel eng. Dit omdat het veel meer werk is, je moet aardappels schillen, voorbakken etc. Een kennis van mij verkoopt ambachtelijke friet in Nijmegen en heeft mij dit toen ook geleerd. Toen heb ik de overstap gemaakt naar zelfgemaakte friet. Zo legde hij uit welke frietboer de beste aardappelen heeft en hoe het proces te werk gaat. Na een tijdje had ik alles onder de knie, maar er moest zeker veel geoefend worden!

Verder helpen de Meesters van de Friet mij ook hierbij. Via mijn tante kwam ik in contact met Jan, zo levert hij ons de frituurolie en geeft hij ons advies. Hij heeft mij laatst geadviseerd dat je de aardappelen na het snijden direct kan voorbakken. Ik deed ze meestal eerst nog even in het water, dit versnelt het proces!

Personeel
Het liefst hebben wij zo min mogelijk personeel, omdat het veel geld kost. Dus we staan meestal zelf in de zaak, ik in Venlo en mijn vrouw in Hout-Blerick. Hierbij zijn meestal ook een aantal oproepkrachten bij aanwezig. Dit zijn meestal jonge mensen, zij staan vaak achter de kassa of pakken het eten in. Wij zijn bang als we hen de friet laten bakken de kwaliteit van de friet achteruit gaat en klanten hierdoor niet meer terugkomen, wij zijn hier heel precies in. Kwaliteit voorop!

Hoe zorgen jullie voor naamsbekendheid van jullie friethuis?   

Wij doen hier niks mee, dit omdat het niet nodig is. Zo zitten we op een gunstige locatie. We bestaan ook
al lang, dus hebben genoeg klanten. Ook veel vaste klanten, maar zeker ook veel dagjesmensen

Hoe gaan jullie om met het assortiment?   

Bij Friethuys Venlo zijn we dus gericht op verse friet en qua snacks verkopen we alleen vijf soorten hardlopers, dit zijn: frikandel, kroket, bamischijf, kipcorn en viandel. Hiervoor hebben wij gekozen, omdat wij friet als hoofdzaak willen houden.


Als je andere horecaondernemers een advies mocht geven, wat  zou je tegen hen willen zeggen?  

Ga voor kwaliteit. Daarbij is het van belang dat je durft te investeren in de zaak,  dus durf te verbouwen. Zo hebben wij beide locaties verbouwd en doordat het er verzorgd en nieuw uitziet, steeg de omzet!