SEPTEMBER: BIJ DE BOER (NHL)

Wij zijn Ron en Marjanne de Boer. Trotse eigenaren van Lunchroom-Friethuys bij de Boer in Heemskerk. Naast onze onderneming zijn wij ook ouders van twee fantastische jongens en werkt Marjanne drie dagen in de week in de gehandicaptenzorg.

 Wat is het verhaal van jullie friethuis?

Ontstaan
Voor de opening van Friethuys de Boer waren we voor een korte tijd eigenaar van een buurtsnackbar. Verder waren wij allebei werkzaam in de zorg. Hoewel dit veel voldoening gaf, ging het op een gegeven moment toch weer kriebelen. Thuis bakte ik namelijk elke zondag verse friet, zo stonden er wel drie frituurpannen in de schuur. Als Marjanne en ik ergens aan het eten waren, deden wij altijd inspiratie op voor de onderneming die wellicht in de toekomst zou gaan ontstaan. 

Toen we zagen dat de lunchroom van de plaatselijke bakker vrij kwam, was de keuze snel gemaakt. We schreven een a4’tje met kernpunten en dit was ons startpunt. Dit hebben we uitgewerkt in een onderbouwd ondernemingsplan.

De banken wilden ons helaas niet financieren, maar via crowdfunding in ons eigen netwerk wisten we toch binnen een korte tijd de financiering rond te krijgen. Op 17 mei 2016 kregen wij de sleutel van het pand en na twee weken hard werken ging Lunchroom-Friethuys bij de Boer open op 1 juni 2016.

Personeel
Wij hadden voor de opening vier medewerkers aangenomen. Aangezien wij binnen en buiten 55 zitplaatsen hebben, was dit ook wel nodig.
Ook hadden wij ons voorgenomen om een situatie te creëren waarin we naast ons friethuys ook tijd hadden voor ons gezin.

Op dit moment hebben we een team van dertien medewerkers. Hoewel een groot gedeelte van het team dit werk doet als bijbaan, is er veel betrokkenheid. Met elkaar willen we iets neerzetten waar we trots op
zijn.

Zo hebben we twee keer per jaar een teamvergadering met zijn allen, waarin iedereen zijn zegje kan doen. Van onze dertien medewerkers kunnen vier medewerkers zelfstandig openen en afsluiten, waardoor wij echt vrij kunnen zijn en niet terug hoeven naar ons friethuys om af te sluiten. We zijn natuurlijk wel altijd bereikbaar. Naast onze medewerkers worden wij ook fantastisch geholpen door onze familie. Met name in ons eerste jaar is dit regelmatig onze redding geweest.

Hoe heb je geleerd om ambachtelijke friet te maken?

Zoals hiervoor beschreven maakte ik thuis al verse friet. Aardappelen haalde ik eerst bij de supermarkt. Later haalde ik deze bij boeren in de omgeving. Deze sneed ik nog handmatig met een mes in frietjes om ze vervolgens voor-  en af te bakken.

In de voorbereiding van ons friethuys ben ik gaan kijken welke zaken er goed stonden aangeschreven en ben ik daar langsgegaan om te kijken wat ik van hen kon leren.
Zo ben ik o.a. op bezoek geweest  bij het Alkmaarsch Friethuys (9,5 Ad friet test), De frietkamer in Haarlem (8,5 AD friettest) en heb ik een gesprek gehad met de eigenaar van Friethuys van Gogh (winnaar AD friettest). Op deze manier kwamen we ook bij de Meesters van de Friet terecht.

Voor de opening van ons Friethuys kwam Jan van de Meesters van de Friet een frituurtraining geven aan Marjanne en mij en natuurlijk ons team. Hoewel ik al de nodige ervaring had opgedaan in snackbars en mezelf al zo veel mogelijk had verdiept in de verse friet, was het toch nog fijn om te sparren en te leren van iemand die zich had gespecialiseerd in verse friet, aardappels en olie. Tijdens de frituurtraining zijn we gaan experimenteren met de temperatuur, de voorbaktijd, friet met schil en friet zonder schil. Zo proefden wij steeds opnieuw tot we het gewenste resultaat bereikt hadden.

Waarin onderscheidt jullie friethuis zich?

Wij zijn van tevoren zeker een jaar op zoek geweest naar producten en ervaringen waar wij zelf blij van worden. Ons aanbod selecteren wij op kwaliteit en beleving. Voor de friet gebruiken we Agria’s van Nederlandse bodem.

Ook vinden we vinden duurzaamheid belangrijk. We gebruiken zo min mogelijk plastic en bieden verschillende snacks aan met één, twee of drie sterren Beter Leven-keurmerk. Daarnaast maken we gebruik van groene stroom en hebben we bijvoorbeeld intussen bijna alle verlichting vervangen door ledlampen.

Welke olie gebruik je voor het afbakken van de ambachtelijke friet en waarom?

Wij gebruiken de Frituurolie Summum Extra van Oiltrade. Waarom?
Wij hebben, zoals gezegd, bij een aantal van de beste frietzaken in onze omgeving gekeken en zij werken met deze olie. Zelf vind ik vooral belangrijk dat bij deze olie heel weinig smaakoverdracht is. Je proeft de friet en niet de olie.

Uiteraard is het bij alle olie van belang om in schone frituurolie te bakken. Wij filteren de olie dagelijks en verversen ruim op tijd. Wij hebben speciale meetapparatuur om de kwaliteit van onze frituurolie te meten en hanteren voor onszelf strengere normen dan de wettelijk norm.

Als je andere horecaondernemers een advies zou mogen geven, wat zou je tegen hen zeggen?

Leer van anderen. Je hoeft niet alle fouten zelf te maken. Wees niet bang om bij collega’s binnen te stappen en af te kijken, vragen te stellen etc. Ik heb hier een aantal waardevolle contacten aan overgehouden, zoals de Meesters van de Friet. Verder is het belangrijk om niet alleen je onderneming te plannen, maar ook het leven eromheen. En tot slot, stop nooit met leren!

Hoe ziet de samenwerking met de Meesters van de Friet eruit?

Bij de Meesters van de Friet kan ik terecht met al mijn vragen over olie, frietbakken en kwaliteit van de aardappels etc. Mijn huidige frietsnijder komt bijvoorbeeld bij de Meesters van de Friet vandaan. Zo komt Jan een paar keer per jaar langs en bij vragen kan ik altijd bellen. Ook zijn er soms inspiratiedagen. Zo zijn Marjanne en ik vorig jaar op uitnodiging van Jan bij een aardappelboer op bezoek geweest. Hier kregen wij uitleg over de teelt, opslag en behandeling van de aardappels, erg interessant!