MAART: Frietmeester Deventer (OVR)

Wij zijn Erna Pas en Erik Vorderman, getrouwd, hebben 2 dochters en zijn de trotse eigenaren van Frietmeester Deventer in de provincie Overijssel.

Hoe lang ben je al horecaondernemer en waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

In juni 2017 zijn we gestart met onze onderneming. We hebben hiervoor gekozen, omdat na een lang dienstverband, wij graag iets voor onszelf wilden beginnen. Na veel oriënteren en zoeken werd Erna op een ochtend wakker zei: “We gaan een ambachtelijke Frietzaak beginnen.” Zo zijn de eerste plannen ontstaan en zijn we het verder gaan uitwerken.

Hoe is jullie friethuis ontstaan?

Eind 2016 zijn we in gesprek gegaan bij het Ondernemershuis in Deventer. We hebben daar samen een financieel plan en ondernemersplan gemaakt. Na een paar sessies was het ons wel duidelijk welke richting we met de zaak wilden (sfeer, uitstraling, klanten etc.). We zijn toen bij een aantal ambachtelijke friethuizen langs geweest om sfeer te proeven en in de keuken te kijken.

Hoe hebben de Meesters van de Friet jullie geholpen tijdens de opbouw van jullie zaak?

In dezelfde periode zijn we ook in contact gekomen met Jan Post van de Meesters van de Friet, hij is toen een bij ons thuis geweest. We kunnen wel zeggen dat het gelijk klikte met Jan. Voor ons was het zeer prettig om met iemand te spreken die kennis heeft van zaken, kennis die wij in het begin nog niet hadden. Daar heeft Jan ons enorm mee geholpen en wij kregen daar veel vertrouwen van om deze grote stap te nemen. Daarbij is het contact met Jan erg fijn, als we vragen hebben of ergens advies over willen dan is het berichtje zo gestuurd en krijgen we direct antwoord.

Waar liepen jullie tegenaan tijdens het opzetten van jullie zaak?

De grootste uitdaging lag in het vinden van een geschikte locatie, nadat we diverse huurpanden hadden bekeken viel ons oog op een pand in de Smedenstraat. Praktisch in het centrum van het historische Deventer. Bovendien kende Deventer nog geen ambachtelijke frietzaak in tegenstelling tot Apeldoorn en Zutphen. We hebben op eigen initiatief bij de gemeente Deventer gesprekken gevoerd over waar we allemaal rekening mee moesten houden en welke vergunningen er nodig waren. Omdat we daardoor goed voorbereid waren zijn we eigenlijk niet echt ergens tegenaan gelopen.

Waarin maken jullie verbeterslagen?

Vanaf het begin staan bij ons kwaliteit, service en hygiëne bovenaan. In de eerste maanden deden we eigenlijk alles zelf, maar mede door het succes kwamen we er al snel achter dat we in drukke perioden wel wat hulp konden gebruiken. Inmiddels hebben we een aantal parttime medewerkers en mede door hen kunnen we doorloop en service steeds  beter optimaliseren.

Hoe hebben jullie geleerd om ambachtelijke friet te maken?

Erik maakte thuis wekelijks ambachtelijke frieten in een huis-tuin-en-keukenfrituurpan. In de grote ketels van een professionele bakwand is friet bakken natuurlijk heel wat anders. Jan is op een ochtend langs gekomen om samen met ons het lekkerste frietje te bakken. Lekker krokant aan buitenkant en zacht van binnen met een echte aardappelsmaak.  Ons is nu wel duidelijk dat de aardappel een natuurproduct is en dat niets standaard is qua voorbaktijd en afbaktijd. Elke aardappellevering kan je het beste eerst testen en proeven.

Hoe gaan jullie om met het assortiment?

We hebben geen lange waslijst aan snacks, maar bewust gekozen voor een klein assortiment met een aantal kwalitatief hoogwaardige ambachtelijke snacks. Hierin wisselen we soms, nieuwe snacks komen erbij als een testpanel het unaniem eens is dat de nieuwe snack qua smaak meer toevoegt.