FEBRUARI: Perron3 in Boskoop (ZHL)

Ik ben Eqbal Mangal, trotse eigenaar van Perron3 in Boskoop. (Zuid-Holland)

Hoelang ben je al horecaondernemer en waarom heb je daarvoor gekozen?

Op school had ik snel in de gaten dat theorielessen niet aan mij waren besteed. Mijn vader stelde mij de keuze, óf een goede opleiding volgen óf gaan werken. Ik koos om te gaan werken. De eigenaar van de pizzeria waar ik werkte stopte, ik zag dit als een mooie kans en heb toen de zaak overgenomen. Op 16-jarige leeftijd had ik mijn eerste zaak en dit beviel mij goed. Op 18-jarige leeftijd was ik eigenaar van twee goedlopende restaurants. Na aandringen van een vriend werd ik ook mede-eigenaar van een Pizza & Grill restaurant. Ik kreeg de smaak van het ondernemen te pakken en besloot nog een pizzeria te openen.

Enigszins overmoedig, waagde ik de stap naar het ‘verre’ Zoetermeer. Mijn pizzarestaurant in Zoetermeer was de eerste franchiser van La Place. De zaak liep goed, maar je bent eigenlijk in dienst van het concern. Ik vind het leuk om een zaak naar mijn eigen hand te zetten. Dat geeft meer voldoening. Het klinkt misschien gek, maar ik vind grote omzetten draaien niet het hoogste doel. Het gaat mij meer om iets moois te maken van zo’n zaak. En daar kan ik best ver in gaan. Het kost energie en veel tijd, maar dat kan mij niet veel schelen. Als het maar werkt.

Wat is het verhaal van jouw friethuis?

Ontstaan
Ik wilde mijn eigen concept uitrollen. Alle ervaringen die ik opdeed met mijn andere restaurants hebben het concept samen gevormd. Ik wilde een fast fresh food concept neerzetten op een toffe locatie.Ik dacht aan: broodjes, salades, burgers, friet en pasta’s. Ik wilde eigenlijk alles. Wat ik zeker wist is dat het laagdrempelig concept moest zijn, waar de fresh food beleving voorop stond. Daarbij hebben de Meesters van de Friet ons veel geholpen in het begin. We kregen veel tips en informatie vanuit een betrouwbare bron. Ook hebben wij ideeën uitgewisseld en hebben de Meesters een uitgebreid netwerk dat erg handig is.

Ontwikkelingen
In mijn speurtocht naar een geschikte locatie vond ik het pand in Boskoop, mijn woonplaats. De monumentale stationshal waarin Perron3 huist, stond al 10 jaar leeg. Maar ik zag dat in deze ruimte mijn ideeën precies tot uiting kwamen. Gelegen aan het station, de gehele dag traffic. Het juiste publiek voor al mijn ideeën. In de ochtend koffie, thee en broodjes. De middag voor lunch, salades, broodjes en pasta’s. En in de avond lekkere warme maaltijden. We hebben het vanaf nul opgebouwd. Jan en Hanno hielpen ook met het opzetten van de zaak, zij zijn namelijk echte vakmannen. Zo weten ze Perron3 altijd te koppelen aan de juiste personen en zijn transparant. Ook is het contact erg persoonlijk en zijn ze altijd op de hoogte.

Personeel
Voor ons concept waren we opzoek naar gemotiveerd personeel: jong, oud, student of professional. Het maakt ons niet uit. Als je ons concept begrijpt en voelt, ben ik ervan overtuigd dat je alles kan leren! Juist omdat we zo veel aanbieden heeft iedereen zijn eigen specialiteit en weten we deze goed in te zetten.

Friethuis
Het pand is gelegen aan het station. Een monumentaal pand waarin we de authentieke delen van het pand niet wilde verstoppen! Zo ook de grote, markante glazen voorpui. In tegenstelling tot wat gangbaar is bij de meeste horecazaken is het kookgedeelte tegen deze glazen pui gesitueerd. Dat is niet zonder reden, ik wil alles transparant hebben. Mijn gasten moeten kunnen zien wat ik in huis heb. Letterlijk. Mijn gasten kunnen zien hoe de frieten worden gesneden, ze zien de aardappels in de zakken zitten, hoe ze de frituur in gaan en geserveerd worden. Zelfs van buiten is te zien hoe onze mensen in de keuken werken. Ik hoop dat de voorbijganger het water in de mond loopt en vervolgens een frietje komt halen.

Waarin onderscheidt jouw friethuis zich van anderen? 

Wij zijn niet alleen een friethuis maar bieden ook veel andere gerechten. De ambachtelijke friet is goed te combineren met andere gerechten. We zijn meer dan een friethuis, voor sommigen een buurthuis, een plek om samen te komen, gezellig te eten en natuurlijk het pand zelf is bijzonder! Het pand is gebouwd in 1936 en kent vele verhalen. Het komt nog steeds regelmatig voor dat mensen een verhaal komen vertellen van vroeger over dit pand. De bewoners van Boskoop voelen zich betrokken en dat gevoel is echt goud waard.

Als je andere horecaondernemers een advies mocht geven, wat zou je tegen hen willen zeggen? 

Ik zou zeggen, werk in een concept en doe vooral waar jij in gelooft. De mensen om je heen zien en voelen dat. Ik ben ervan overtuigd als je een concept neerzet met veel gevoel en overtuiging dat dit wordt opgepakt. Denk niet te moeilijk en wees transparant.