Ik ben Derk Joosten, eigenaar van Cafetaria het Ambacht uit Wageningen. Voordat ik begon met het maken van ambachtelijke friet was ik twintig jaar banketbakker. Daarna heb ik het roer omgegooid. Als banketbakker kan je met basisingrediënten veel verschillende producten maken. Dat moest met een cafetaria ook kunnen dacht ik, door je te onderscheiden van de rest. Op deze manier kwam ik al snel bij ambachtelijke friet. Zo kwam ik op de naam het Ambacht, ik wilde de nadruk leggen op handgemaakte producten.
Ik wilde altijd al voor mijzelf beginnen. Dit komt ook doordat ik de behoefte heb om mijn eigen ideeën vorm te geven. Zo kwam ik bij mijn vorige baan weleens met ideetjes, maar dan moet je afwachten of jouw werkgever dat ziet zitten. De vrijheid die ik nu heb vind ik belangrijk.
Ontstaan
De ideeën waren bedacht, er ontbrak alleen een locatie. Bij het zoeken van een locatie is het belangrijk dat je erop let dat het rendabel is. Mijn zus woont in Wageningen en ze zei dat er een plekje vrij was op de campus van de universiteit. En van het één kwam het ander, nu zitten we al anderhalf jaar op de campus. Wij zijn blij dat wij met Het Ambacht op de campus gevestigd zijn.
De Meesters van de Friet zijn in het begin langs geweest om ons een handje te helpen. Als ik een vraag heb, dan bel ik even en helpen ze mij graag. Het zijn kleine dingetjes, maar toch fijn als je ze even om advies kan vragen. Laatst had ik een vraag aan Jan. Er werd namelijk aan mij gevraagd of ik tijdens een gala, voor duizend studenten van de universiteit, friet kon bakken. Dit keer op locatie, normaal bakken we alleen in ons eigen friethuis. Zoiets had ik nog nooit gedaan en het was fijn dat ik hiervoor Jan om advies kon vragen. Ik had bijvoorbeeld geen idee aan welke hoeveelheden ik moest denken.
Ontwikkelingen
Het assortiment was klein, in vergelijking met nu. Dit is door de klanten zelf ontstaan. Als een product goed liep, breidden we dat uit. Ook als er veel vraag is naar een bepaald product, probeer je klanten hiervan te voorzien. Als je luistert naar de klanten, dan komt het vanzelf. Daarnaast testen we elke maand een andere kroket. Deze maken we meestal zelf, in dat geval moet je de kroket eerst een aantal keer proefdraaien. Mocht het goed lopen dan wordt het assortiment uitgebreid of veranderd.
Personeel
Het Ambacht zit op het universiteitsterrein op de campus, dit betekent dat het tijdens de lunch het drukst is. Voor deze drukke uren hebben we voornamelijk studenten in dienst. Verder werken mijn vrouw en ik fulltime.
Vanaf de opening verkopen we ambachtelijke friet, dit is ook het concept. Tot nu toe gaat het prima, we zijn namelijk vanuit niks begonnen. Nu zijn we zijn er nog niet, maar de vooruitzichten zien er goed uit en het wordt elke keer een stukje beter.
Twee factoren zijn hierin belangrijk: smaak en beleving. Ten eerste proef je bij ambachtelijke friet echt de aardappel. Ten tweede gaat het ook om beleving, zo laten wij in de winkel zien hoe het bereid wordt. Dit doen wij bijvoorbeeld door de frietsnijder te gebruiken die midden in ons pand staat.
Probeer je eigen ding te doen, dat is mijn advies. Dit doe ik namelijk ook, je hoeft niet te kopiëren. Probeer zelf iets te ontwikkelen wat uniek is in jouw branche, stad of wijk. Durf onderscheidend te zijn.