Ambachtelijke frietideeën

voor de kleintjes
30
aug

Ambachtelijke friet voor onze kleintjes

Ook kinderen zijn dol op ambachtelijke verse friet. De aardappels die ze normaal niet altijd opeten bij de Hollandse pot zijn in verse frietvorm meer dan populair. We delen graag enkele ideeën met je om kindvriendelijke ambachtelijke friet te serveren.

Je eigen frietzak maken en/of versieren
Hoe leuk is het als je een frietzak zelf kunt maken of versieren. Persoonlijker kun je de friet niet eten als junior. Op internet zijn meerdere vouwvarianten te vinden om zelf een frietzak te maken. Wanneer je dit professioneel wilt doen, laat dan gewoon een ontwerp drukken voor de kinderen in je frietzaak, die speciaal voor hen beschikbaar is. Uiteraard is het belangrijk dat kleurtjes, papier en lijm voorhanden zijn en dat er zicht is op deze knutselplek.

Zelf frieten snijden
Voor kinderen is het een feest om ook eens zo’n aardappel tot reepjes te snijden. Sommige kinderen zijn erg gefascineerd door dit systeem. Je eigen gesneden frietreepjes ook gefrituurd opeten is dan weer lastig, want de friet moet eerst voorbakken, rusten en kan daarna pas afgebakken worden. Maar alleen het idee al dat je kinderen betrekt bij het maken van friet is natuurlijk geweldig en wordt ook zeker door ouders gewaardeerd. Let natuurlijk wel altijd op de veiligheid. Begeleiding hierin en hygiëne is erg belangrijk. Eventueel kun je voor zoiets een aparte frietsnijder aanschaffen. Zorg ook dat deze ‘kinderwerkplek’ goed stabiel is en kies altijd voor een vaste frietsnijder, gemonteerd op een tafelblad.

Tafelfriet
Tafelfriet is het ultieme feest voor kinderen. Het werkt heel eenvoudig. Je hangt aan de muur bij de tafel een rol met vetwerend ersatz papier. Blanco of eventueel bedrukt met de huisstijl van je zaak of leuke ‘frietweetjes’. Je trekt een stuk papier over de tafel heen waar de kinderen zitten  en knipt het af met een schaar. Hierop wordt vervolgens de friet centraal geserveerd en eventueel ook de sauzen. Zo is de friet van iedereen en kunnen kinderen zoveel nemen als zij zelf lusten. Na afloop maak je een prop van het papier en is de tafel weer schoon.

aanvullend: Haantje pik: Dit ouderwetse spelletje is altijd nog leuk voor kinderen. Eén kind gaat even weg en de andere kinderen kiezen een frietstaafje uit. Het kind komt terug en mag net zolang van de friet eten, totdat hij het bewuste frietstaafje pakt. Dan roepen de andere kinderen hard: PIK! en moet het kind stoppen met eten. De volgende is dan aan de beurt. Erg spannend en leuk.

Heb je zelf leuke tips voor ambachtelijke friet en kinderen? Laat het ons weten.