10 tips voor een goede basis

van je ambachtelijke friethuis.
02
aug

10 tips voor een goede basis van je ambachtelijke Friethuis

We geven je graag wat tips die bijdragen aan een goede basis voor je ambachtelijke friethuis.

TIP 1. Zet je frietaardappels buiten 
Mensen kopen graag wat ze zien. Zo is de etalage ontstaan van winkels. En zo werkt het ook met ambachtelijke friet. Laat zien wat je verkoopt. Dat is geen diepvriesfriet maar juist die lekkere verse aardappel van het land. Zet die zichtbaar neer in netzakken en in houten kratjes voor een extra ambachtelijke look. Uiteraard bij ons verkrijgbaar.

TIP 2. Snijd de frieten voor het oog van je klant.
De locatie van je frietsnijder is erg belangrijk. Niet achter in een gesloten keuken, maar pontificaal in de zaak. Mensen willen beleving. Nog mooier is als men de friet zelfs in de emmer ziet vallen. Op die manier heb je direct menig Nederlander voor je gewonnen. Het volk waardeert harde werkers, maar ook vers en Hollands.

TIP 3. Zorg voor een open entree
Verse friet is bij uitstek de lekkere hap die je zo even mee pakt. Het werkt erg uitnodigend wanneer je klanten direct naar binnen kunnen lopen zonder dat ze een deur door moeten. Hoe laagdrempeliger hoe beter! Want bij psychologisch onderzoek zal blijken dat de meeste klanten in een split second besluiten om een frietje te kopen. Zorg dat ze er snel en goed bij kunnen.

TIP 4. Geen vitrine maar een toonbank
Neem gerust afscheid van je vitrine. De meeste mensen weten wel hoe een frikandel of een kroket eruit ziet. En het associeert ze met de massa cafetaria’s die ons land telt. Kies bijvoorbeeld voor een mooie toonbank. Dat geeft direct een totaal andere sfeer en creëert een ambachtelijk en huiselijk gevoel.

TIP 5. Minder is meer!
Wil je dat hele scala snacks nog wel verkopen? Waarom zou je? Is het ooit genoeg? Volgens ons kun je jezelf beter beperken tot een paar goede huisgemaakte snacks die onderscheidend zijn. Waar over wordt gesproken in de omgeving. Of beperk je tot de bestsellers. Een goede huisgemaakte kroket, een frietje stoofvlees of een goede bal gehakt. Dat gaat er pas in. En als je friet echt lekker is, vliegt het aantal kilo’s per week weer de lucht in. Focus je op friet, want in het verkoopvolume zit je marge.

TIP 6. Gebruik papieren verpakkingen
Neem afscheid van de plastic bakjes. Vers, puur en duurzaam gaan niet samen met milieubelastend plastic. Ons advies: de klassieke puntzak en een houten vork. Of een kartonnen bucket of bakje, ook leuk. De keuze is reuze in goed, betaalbaar en onderscheidend verpakkingsmateriaal. Ook die verpakking wordt gezien op straat en voor je zaak. Reken maar dat een mooie ambachtelijke verpakking een visitekaartje is. (of niet)

TIP 7. Kies de juiste verlichting
Verlichting speelt een grote rol in het gevoel bij een winkel. Laten we eerlijk zijn: voel je prettiger bij een TL-balk of bij een gloeilamp? Een ambachtelijk friethuis kenmerkt zich door een huiselijke sfeer. De inrichting doet natuurlijk mee, maar zeer zeker ook de verlichting. Kies voor warm licht en huiselijke lampenkappen.

TIP 8. Wees transparant naar de klant
Geef je klanten informatie over de herkomst. Waar komt de aardappel vandaan? Het liefst uit eigen buurt natuurlijk. Wat voor soort is het en waarom gebruik je die? Wat voor olie gebruik je? Wat drijft je als frietbakker? Waarom deze manier van werken? Laat maar zien en weten aan je klanten. Eerlijk een puur, daar gaat het om. Hiermee bouw je aan relatie van je klant.

TIP 9. De juiste sauzen
De keuze van sauzen is ook erg belangrijk. Bezuinig hier niet op. Op die manier kun je met één product, namelijk friet, veel favoriete variaties maken voor je klanten. Kies hiervoor weer voor een traditioneel ambachtelijk recept. Er zijn heerlijke mayonaises beschikbaar. Nog mooier is het om huisgemaakte sauzen te serveren. Wat dacht je van een truffelmayonaise. Erg populair onder je klanten.

TIP 10. Wees uniek en onderscheidend
Het echte succes zit ‘m in de uniciteit van jou en je zaak. Kopiëren is makkelijk, maar op die manier loop je altijd achter de feiten aan. Met alle respect, maar denk verder dan steigerhout en krijtborden. Denk out of the box. Misschien is een dagje Nederlands Openlucht museum daar goed voor. Of wordt het leuke vintage interieur van je vriendin het uitgangspunt voor je friethuis. Durf anders te zijn!

Eén van onze klanten, De Frietkamer in Haarlem, weet als geen ander hoe je een ambachtelijke uitstraling creëert. Bekijk zelf de foto’s eens van zijn zaak of ga eens langs bij Coen. Zijlstraat 31, Haarlem.