Ambachtelijke friet voorbakken

een tip van de Meesters
04
dec

Ambachtelijke friet voorbakken

De Meesters van de Friet adviseren om frieten altijd voor te bakken. Juist onze verse aardappelen geven hiermee het beste resultaat. Het voorbakken zorgt voor krokante ambachtelijke frieten die ook nog eens mooi van kleur zijn!

Wat is frieten voorbakken?
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.

Frieten voorbakken: Temperatuur
De temperatuur waarbij men friet voorbakt varieert. Sommige bekende chefs verkiezen een lage temperatuur om friet voor te bakken, andere een hoge. Het voorbakken van friet gebeurt bij de één op 140°C, terwijl de ander de voorbak kiest voor 170°C. In ieder geval is de temperatuur bij het voorbakken van friet lager dan bij het afbakken.
De meeste frietbakkers kiezen een temperatuur rond 160°C à 170°C voor voorgebakken frieten om ze dan nadien af te bakken op 180°C à 190°C. Onze frituurolie is prima bestand tegen hoge temperaturen

Frieten voorbakken: Tijd
Het voorbakken van frieten duurt een zekere tijd. Afhankelijk van de temperatuur waarop de frieten voorbakken duurt dit ongeveer 5 à 8 minuten.
Het voorbakken van frieten doe je totdat de frietjes glazig kleuren. Ze mogen echter nog niet veranderen van kleur. We kunnen ook zeggen dat je de frieten er uit moet halen wanneer ze beginnen te “zingen”.Hiermee bedoelen we dat de frieten een sissend geluid maken en dan weet je dat je ze er uit kan halen. Een friet is gaar als hij barst wanneer je hem aan de uiteinden buigt.

Klaar met frietjes voorbakken
Wanneer je de frieten voorgebakken hebt neem je deze uit de pan en doe je ze in een vergiet. Gooi de friet op zodanig dat de frieten “uitzweten” (droog worden – het vet moet er af)
Daarna moeten de voorgebakken frieten een half uur afkoelen, waarna je kan beginnen aan het afbakken. (de tweede bak)

Succes!