Hoe staat het met de oogst?

In gesprek met de boer
27
sep

Hoe staat het met de aardappeloogst?

Meesters van de Friet staat in nauw contact met aardappeltelers. Het oogstseizoen is begonnen en daarom hebben we de boer wat belangrijke vragen gesteld. De komende weken gaan wij in op belangrijke weetjes rondom de juiste frietaardappel. Boer Jan uit de Haarlemmermeer geeft antwoord.

Hoe staat het met de aardappeloogst?
Jan vertelt dat de¬†aardappelteelt in de zomer goed is verlopen. Hij staat op het punt om te gaan oogsten. De weersomstandigheden waren deze zomer gunstig, de jongens in de klei zien er goed uit. Samen met boer Jan loop ik naar een aardappelveld met Agria’s. Boer Jan haalt enkele frietaardappels uit de klei. De aardappels zien er goed uit, maar toch maakt boer Jan zich zorgen. Het is erg droog en warm voor de tijd van het jaar. Dit zorgt er voor dat de aardappels niet goed rijpen. Voor de optimale smaak en grofte is het belangrijk dat de aardappels goed rijpen. Daarvoor is wat regen wel welkom. Dat (een deel van) de oogst verloren gaat is zeker¬†niet ter sprake. Er is dus voldoende beschikbaar, maar voor een optimale frietaardappel is het afrijpen nu belangrijk. Voor oktober gaan de aardappels wel de grond uit, het is nu vooral zoeken naar het juiste moment. Maar dat is juist ook de uitdaging, vindt boer Jan. Dat werken met natuuromstandigheden en de juiste timing vinden, is nou juist de kunst in het vak.